Najczęstszą przyczyną zaburzeń pracy jelit pod postacią zaparć jest niewłaściwa, ubogoresztkowa dieta oraz siedzący tryb życia. Zaparcia zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej i ucisk na żyły co powoduje zaleganie krwi w żyłach kończyn dolnych przyczyniając się do ich poszerzania. W profilaktyce zaparć należy dbać o podaż błonnika, czyli ok. 40 g/dobę. Należy pamiętać aby w swoim jadłospisie pamiętać o pełnoziarnistym, ciemnym pieczywie, kaszach, otrębach, roślinach strączkowych, suszonych i surowych owocach oraz warzywach. Należy unikać produktów przetworzonych, konserwowanych chemicznie i rafinowanych. Należy ograniczać spożywanie: alkoholu, kakao i słodyczy. Należy rozszerzać jadłospis o produkty fermentowane: jogurty, kefiry, kiszone warzywa i kwas chlebowy. Należy pamiętać o stałej podaży płynów – wypijać ich 2 litry na dobę (woda mineralna, niesłodzone soki warzywne i owocowe).