Przeczytaj  4 fakty o działaniu wina, o których nie miałaś pojęcia.

  • Pij kieliszek dobrego, czerwonego wina dziennie. Zawarte w winie flawonoidy i saponiny pomagają utrzymać elastyczność i dobry stan naczyń krwionośnych.
  • W winie znajdują się również inne składniki: witaminy: B1, B2, B6, B12, A, kwas foliowy, kwas askorbinowy, biotyna, witamina PP, antocyjany, polifenole roślinne.
  • Uważa się, że dawka dzienna flawonoidów powinna wynosić 0.1-1.0 mg, jednakże waha się ona  znacznie w różnych krajach, np. w Finlandii ok. 2.6 mg, a w Japonii aż 68.2 mg.
  • Ważna rola polifenoli roślinnych jest związana z procesem uszczelniana kapilarnych naczyń krwionośnych w mechanizmie stabilizacji witaminy C, która utrzymuje spoistość ścian naczyń krwionośnych.