Powrót

Czerwone wino? Tak!

czerwone wino

Przeczytaj  4 fakty o działaniu wina, o których nie miałaś pojęcia.\r\n \r\nPij kieliszek dobrego, czerwonego wina dziennie. Zawarte w winie flawonoidy i saponiny pomagają utrzymać elastyczność i dobry stan naczyń krwionośnych.\r\n\r\n \r\n\r\nW winie znajdują się również inne składniki: witaminy: B1, B2, B6, B12, A, kwas foliowy, kwas askorbinowy, biotyna, witamina PP, antocyjany, polifenole roślinne.\r\n\r\n \r\n\r\nUważa się, że dawka dzienna flawonoidów powinna wynosić 0.1-1.0 mg, jednakże waha się ona  znacznie w różnych krajach, np. w Finlandii ok. 2.6 mg, a w Japonii aż 68.2 mg.\r\n\r\n \r\n\r\nWażna rola polifenoli roślinnych jest związana z procesem uszczelniana kapilarnych naczyń krwionośnych w mechanizmie stabilizacji witaminy C, która utrzymuje spoistość ścian naczyń krwionośnych.